Alan Turing


"Bir şey yalnızca sizden farklı düşündüğü için bu düşünmediği anlamına mı gelir?

İnsanlar için diğerlerinden ayıran bu gibi farklılıklara izin veriyoruz.

Siz çilek seversiniz, ben buz pateninden nefret ederim. Siz duygusal filmlerde ağlarsınız, bense polene alerjiğimdir.

Beynimiz farklı çalıştığı, farklı düşündüğümüz anlamına gelmiyorsa farklı zevkler, farklı tercihlerdeki amaç nedir?

Bir başkası için bunu söyleyebiliyorsak o halde aynı şeyi neden bakır, kablo ve çelikten yapılmış beyinler için söylemeyelim."

Alan Turing ifade verirken; İnsan ve Yapay Zeka üzerine konuşuyor.

-----

Yukarıdaki dizeler The Imitation Game isimli filmde Alan Turing'i canlandıran Benedict Cumberbatch tarafından dile getiriliyor.

Alan Turing; 2. Dünya Savaşı sırasında, hükümetsel bir çok engel ve sabırsızlığa rağmen çalışma grubunun başında Nazilerin meşhur "Enigma" şifresini kıran deha ve yapay zekanın babasıdır. Bombe adlı kendi yaptığı makine yoluyla Enigma kodlarını kırmış ve dünya savaşının erken bitmesini sağlayarak yaklaşık 14 milyon insan hayatının kurtarılmasına vesile olmuştur. 

Kendisi ateist ve eşcinseldir. Yaşadığı sıralarda ise İngiltere'de eşcinsellik yasaktır ve bu tercihi öğrenildiğinde kendisine iki seçenek sunulmuştur; ya mahkum edilip iki sene hapishanede kalacaktı (göreceği muamele malum) ya da hormonal tedavi görüp istemese de cinsel tercihleri kimyasallar yoluyla değiştirilecekti. Kendisi hormonal tedaviyi seçmiş fakat bu zorunlu işkenceye en fazla bir sene tahammül edip, şüpheli polis raporlarına göre siyanürlü elma ile intihar etmiştir.

İade-i itibarı, İngiltere tarafından ancak 2009 yılında verilmiş ve başbakan ülke adına şahsiyetinden özür dilemiştir. İki sene sonra 2011 yılında adına bir çok kampanya başlatılmış ve 2012 yılında doğumunun 100. yıl dönümü "Turing Yılı" ilan edilmiştir. 2013 yılında ise eşcinsellik mahkumiyeti resmi olarak sonra sona erdirilmiştir; ölümünden tam 60 yıl sonra...

Alan Mathison Turing
(Doğum Tarihi 1912 - Ölüm Tarihi 1954)

-----

Kendi icadı olan, kodların kırılmasına yardımcı olan Bombe Machine;



Daha fazla bilgi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Alan_Turing

Yorumlar